sobota, 1 lutego 2014

Włoska pizza z szynką parmeńską i rukolą

Wypróbowałem już wiele przepisów na ciasto do pizzy i ten wydaje mi się najlepszy. Ciasto jest bardzo elastyczne a po upieczeniu bardzo chrupiące. Takie jak lubię najbardziej. Nie będę podawał jakich dodatków użyć do gotowej pizzy, bo każdy lubi bądź ma ochotę na coś innego. Pizza którą ja przygotowałem jest z szynką parmeńską i rukolą. Najważniejsze jednak w każdego rodzaju pizzy jest ciasto, ser i sos pomidorowy. Reszta jest tylko dopełnieniem. Warto jednak pamiętać, żeby nie dodawać zbyt wielu składników. Włosi twierdzą, że na pizzy nie powinno się znajdować więcej niż 5-6 składników. Mają trochę racji:)




Ciasto do pizzy

Składniki
750 g mąki
350 g letniej wody
8 g suchych drożdży lub ok. 20 g świeżych
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
40 g oliwy z oliwek extra vergine

Przygotowanie
W miseczce przygotuj wodę. Dodaj drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
Następnie do rozczynu dodawaj mąkę. Pamiętaj, żeby nie wsypywać od razu całej mąki tylko robić to małymi porcjami. Mieszaj ciasto łyżką. Kiedy mieszanie łyżką stanie się zbyt ciężkie, wysyp resztę mąki na blat lub stolnicę i wyrabiaj ciasto rękoma. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto stanie się gładkie i błyszczące (cała mąka musi znaleźć się w cieście).
Odstaw ciasto na przynajmniej godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie możesz je podzielić na porcje i przechowywać w lodówce.
Z gotowej porcji ciasta należy rozciągnąć cienki placek. Można sobie pomóc wałkiem.
Następnie wystarczy nałożyć dodatki i piec w jak najwyższej temperaturze. W warunkach domowych w 220 - 250 stopniach celsjusza ok. 9-11 minut.

Sos pomidorowy do pizzy

Składniki:
1 puszka pomidorów pelati
Sól
Pieprz czarny
Suszone oregano
Oliwa z oliwek extra vergine

Przygotowanie:
Pomidory zmiksuj i doprawi solą i pieprzem. Wsyp 1 łyżkę suszonego oregano. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz