czwartek, 6 lutego 2014

Azjatycki wok z kurczakiem i warzywami

Na dzisiaj przygotowałem coś azjatyckiego. Miałem problem jak to danie nazwać, bo ni w ząb nie znam tej kuchni. Dlatego też tytuł posta jest moją inwencją twórczą. Najważniejsze że pachnie dobrze a smakuje jeszcze lepiej:) 
Niezbyt często jadam azjatyckie dania ale jest w nich coś, za czym czasem się tęskni. Tego dania nauczyłem się od rodowitego Wietnamczyka. Nie jest ono może wybitne, ale jest w nim ten azjatycki smaczek. Przede wszystkim przygotowanie jest proste, a to w kuchni lubię najbardziej.
Moja wersja tego przepisu jest z kurczakiem, ale równie dobrze można je przygotować z wołowiną, krewetkami albo bez mięsa. Obowiązkowym dodatkiem jest oczywiście ryż.

Składniki na kilka porcji:
2 piersi z kurczaka (ewentualnie wołowina lub krewetki)
1 brokuł
1 papryka
ok. 100 g pieczarek
2 marchewki
1 cebula (biała)
ok. 70 g pędów bambusa
ok. 10 szt. małej kukurydzy
mały por
sos sojowy
2 łyżki cukru
suszony czosnek
sól, pieprz
olej słonecznikowy

Przygotowanie
Warzywa umyj i pokrój w kawałki. Pieczarki na cztery części, marchewki w półtalarki,  cebulę w dość grubą kostkę, por w półtalarki a paprykę w cienkie plasterki. Tak jak na zdjęciu, chociaż nie wszystkie składniki widać:). Pierś z kurczaka przetnij na dwie części i pokrój w ok. 1 cm plastry. Wrzuć do miseczki i dodaj około 1,5 łyżeczki suszonego czosnku, odrobinę pieprzu i soli. Następnie dodaj odrobinę oleju i dokładnie wymieszaj. Zostaw w lodówce na min. 30 minut.
Kurczaka usmaż w głębokim tłuszczu aż się zarumieni. Odcedź i wrzuć z powrotem na rozgrzaną patelnię. Dodaj 2 łyżki cukru i kilka łyżek sosu sojowego. Smaż ok. 2 minut. Odstaw na miseczkę.
Na tą samą patelnię na której smażyłeś mięso wrzuć warzywa. Smaż na mocnym ogniu, cały czas mieszając i podlewając bardzo małą ilością wody (ok.30 ml). Kiedy warzywa się usmażą dodaj usmażonego kurczaka i dokładnie wymieszaj. Dodaj ok. 50 ml sosu sojowego. Smaż jeszcze chwilę i gotowe. Smacznego

2 komentarze: