poniedziałek, 27 stycznia 2014

Zupa krem z brokułów z łososiem wędzonym

Moją dzisiejsza propozycja jest bardzo dobra na mroźne dni zupa krem z brokułów z łososiem. Gęsta, pożywna i wspaniale smakuje. Zupę tą odkryłem w jednej z restauracji i postanowiłem ją odtworzyć na swój sposób. Wersja z restauracji podawana była z grzankami. Ja postanowiłem dodać kawałki łososia wędzonego. Dodaje on fajnego kolorystycznego akcentu i doskonale przełamuje smak kremu. Zupka jest bardzo łatwa do przygotowania.
Do dzieła...

Składniki na 4 porcje:
1 litr mleka
30 g mąki
125 g masła
2 garści startego sera Gouda
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
1 brokuł
100 g łososia wędzonego

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania tzw. bazy do zupy. Na tej samej bazie można wykonać najróżniejsze kremy, sosy itp. W garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Zasmażamy mieszając, aż powstaną bąble i nie będziemy mieli żadnych gródek. Do zasmażki wlewamy mleko i wsypujemy ser. Gotujemy na małym ogniu aż ser się rozpuści. Cały czas mieszamy, ponieważ bardzo łatwo można wszystko przypalić. Następnie dodajemy kurkumę, sól i pieprz. Po kilku, kilkunastu minutach mleko zacznie gęstnieć i stanie się kremowe. Wtedy wrzucamy posiekane na drobne kawałki brokuły (kilka kwiatków zostawiamy na później). Gotujemy ok 5 minut i całość miksujemy blenderem na gładką masę. Pozostałe kwiaty brokuła podsmażamy kilka minut na patelni. Zupę podajemy w bulionówkach albo głębokich talerzach, dekorując podsmażonymi brokułami i plastrami wędzonego łososia.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam tego przepisu ale jeśli chodzi o mnie to ja uwielbiam wszystko to co związane jest z łososiem. Dlatego również chętnie korzystam z przepisów https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdzie właśnie łosoś stanowi trzon całego dania.

    OdpowiedzUsuń