czwartek, 1 maja 2014

Spaghetti truflowe z krewetkami, tymiankiem i pomidorami

Przepis na to danie miałem opublikować trochę wcześniej, ale jakoś brakowało mi czasu:) Najważniejsze że się udało:) Spaghetti truflowe przygotowuje się niezwykle łatwo. Oczywiście nie używam świeżych trufli (z uwagi na ich cenę i małą dostępność) a oliwę aromatyzowaną. Całość w połączeniu z krewetkami, czosnkiem, tymiankiem i pomidorami daje niezwykły efekt. Poza tym myślę, że nieźle prezentuje się na talerzu. Jeśli chcesz zrobić romantyczną kolację, to z pewnością to danie zrobi ogromne wrażenie...a więc do dzieła!






Składniki na 2 porcje:

300 g makaronu spaghetti (również świetnie smakuje capellini)
50 ml oliwy aromatyzowanej białymi truflami
1 ząbek czosnku
10 pomidorów koktajlowych
12 krewetek black tiger
kilka gałązek świeżego tymianku
natka pietruszki
sól, pieprz
szczypta pepperoncini
oliwa z oliwek extra vergine


Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek, pokrojony w cienkie plasterki. Dodaj szczyptę pepperoncini, oraz krewetki. Podsmaż około półtora minuty i wrzuć pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki i tymianek. Smaż około 4 minuty na mocnym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W osolonej wodzie ugotuj spaghetti lub capellini. Odcedź i skrop oliwą truflową. Następnie dokładnie wymieszaj makaron tak żeby cały był pokryty oliwą.
Makaron nałóż na talerz, następnie nałóż krewetki z pomidorami. Wszystko posyp świeżo posiekaną natką pietruszki. Danie gotowe:)

1 komentarz: